Δημοκρατια

 

Ουρά για ένα ποδήλατο χειροποίητο!

 

Ο αυτοδίδακτος Βαγγέλης Κακαργιάς από την Καρδίτσα κάνει θραύση με τις πρωτότυπες δημιουργίες του

 

 

 

Το εργαστήριό του βρίσκεται στο υπόστεγο της αυλής του σπιτιού του. Δουλεύει υπαίθρια, χειμώνα καλοκαίρι, και είναι αυτοδίδακτος κατασκευαστής ποδηλάτων, στα οποία δίνει περίεργα σχήματα. Ο 30χρονος Βαγγέλης Κακαργιάς ζει στην Καρδίτσα, μία από τις μεγαλύτερες ποδηλατουπόλεις της Ελλάδας, και ασχολείται με την κατασκευή ποδηλάτων τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά καταπιάστηκε με αναπαλαιώσεις-επισκευές, μέχρι που σκέφτηκε <<Γιατί να μη φτιάξω το δικό μου ποδήλατο;>>

Ακολούθησε μελέτη στη σχετική βιβλιογραφία και αναζήτηση στο διαδίκτυο. <<Είχα πολλές απορίες. Τελικά προσπάθησα να μπω στην κατασκευαστική νοοτροπία του κάθε ποδηλάτου>> λέει και προσθέτει ότι οι δημιουργίες του <<δεν βασίζονται σε συγκεκριμένα καλούπια, αλλά σε εμπειρικές μετρήσεις μου>>. Όσο για τα σχήματα των ποδηλάτων του, κάποια είναι πρωτότυπα και άλλα προιόντα αντιγραφής. <<Συχνά, αλλιώς ξεκινούσα και αλλιώς κατέληγα! Τα σχεδιάζω όλα στο χέρι>>. Ήδη έχει κατασκευάσει περίπου 20 ποδήλατα, αλλά δεν κάνει μαζική παραγωγή, αν και το προφίλ του στο facebook <<χειροποίητα ποδήλατα (curba bicycles)>> γεμίζει με παραγγελίες από Καρδίτσα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει <<για το κόστος, ο σκελετός του ποδηλάτου είναι το λιγότερο. Περισσότερο κοστίζουν τα εξαρτήματα, πολλά εκ των οποίων φτιάχνω μόνος μου>>, ο Καρδιτσιώτης λάτρης της ορθοπεταλιάς έχει καταφέρει να αντιγράψει ένα αγγλικό μοντέλο ποδηλάτου από το 1820 (penny farthing). Η κατασκευή του πήρε τρεις μήνες. <<Ήταν σκέτη σπαζοκεφαλιά! Αρχικά ξεκίνησα να φτιάχνω ένα μικρό ποδήλατο τέτοιου τύπου, με ρόδα του εμπορίου.

Στο διαδίκτυο βρήκα τρεις που έχουν προχωρήσει στην ίδια κατασκευή και έμαθα τα μυστικά τους.>> Ο ίδιος διάλεξε τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τον καθένα και έφτιαξε το δικό του ποδήλατο.

<<Όταν το καβάλησα, απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα. Διαπίστωσα πόσο χρήσιμο είναι το σιδεράκι πάνω από τη ρόδα, που λειτουργεί ως… προφυλακτήρας, για να μη λερώνεσαι και να μη χτυπάς στη ρόδα>> περιγράφει και επισημαίνει: <<Δεν βρέθηκε κανένας θαρραλέος να το οδηγήσει. Δεν είναι και λίγο να πέσεις από ύψος 1,80 μ.! Εγώ πάντως με αυτό κάνω βόλτες>>.

Λ. Ζαχαρής

Visit betroll.co.uk the best bookies